Recenzije

Verity – Colleen Hoover

Colleen Hoover američka je autorica koja je svojim romanima osvojila srca čitatelja diljem svijeta. Njezine knjige postigle su kultni status gotovo od samih početaka te imaju takvu moć da vam nakon čitanja još danima prolaze kroz glavu budeći u vama različit spektar emocija.

Autorica je poznata po pričama punim emocija zbog kojih nitko ne ostaje ravnodušan. Njeni romani savršeni su za sve ljubitelje suvremene literature i ljubavnih priča koje nisu ispričane kroz ružičaste naočale, već prikazuju surovu, bolnu realnost. No, ponekad se dogodi da autor napravi određeni odskok u svojoj karijeri te napiše nešto novo, drugačije. Tako se i Colleen odlučila okušati u žanru psiholoških trilera. Napisala je Verity, roman koji će vas dobro prodrmati, šokirati i zaprepastiti. Vjerujem da je većina vas pročitala roman Ne vjeruj svojim očima, autorice Sarah Pinborough. Sjećate li se onog šokantnog kraja o kojem su svi čitatelji bez prestanka pričali? E pa, dragi moji knjigoljupci, završetak romana Verity je next level. Pripremite se, nemojte reći da vas nisam upozorila. 😉

IMG_20200318_141433-01

Lowen Ashleigh je spisateljica, no ne tako uspješna. Njene knjige se prodaju, no ne dovoljno dobro. Možda je razlog tomu što Lowen ne voli i ne želi sudjelovati u društvenim medijima, ići na turneje i time si stvoriti krug fanova. Mnogi autori sjajno komuniciraju s čitateljima, no Lowen, kao introvertu, to predstavlja problem. Ni u privatnom životu joj trenutno nije bajno. Majka joj je preminula prije tjedan dana, bez prebijene je pare te joj prijeti deložacija. Svjesna da nema izbora i da će joj svaka zarada dobro doći, odluči prihvatiti zanimljivu poslovnu ponudu, onakvu kakva se nudi jednom u životu. Jeremy Crawford, suprug autorice bestselera Verity Crawford, angažira Lowen da završi preostale knjige u uspješnoj seriji koju njegova nastradala supruga ne može dovršiti.

Lowen stiže u dom Crawfordovih kako bi pregledala Verityn ured te prošla kroz sve bilješke i skice na kojima je Verity godinama radila. Lowen i Jeremy vjeruju kako će joj svi ti materijali pomoći u snalaženju i dati joj nadahnuće, motivaciju. No, u jedno kutiji pronađe nešto s nepoznatim naslovom – Neka bude. Nakon brzinskog pregleda, Lowen shvati kako u rukama drži autobiografiju. Iako zna da ne bi trebala zadirati u tuđu privatnost, znatiželja ipak prevagne. Uostalom, čitanje autobiografije bi mogla biti neka vrsta istraživanja. Na taj način može vidjeti kako radi Verityn mozak da bi shvatila njezino pisanje. No, Lowen nije očekivala da će autobiografija biti prepuna najmračnijih misli, tajni i priznanja koja lede krv u žilama, uključujući i Verityno prisjećanje na ono što se uistinu dogodilo onoga dana kad je umrla njena kći.

_Malo je toga što ljubav ne može popraviti, a mi je ovdje imamo u izobilju. Kad nas ljubav iznevjeri, novac obično malo pomogne._ (11)

Lowen odluči zatajiti Jeremyju da je pronašla tu autobiografiju, znajući da bi njen sadržaj do kraja slomio oca koji tuguje zbog smrti kćeri. I dok čitajući polako otkriva sve mračne tajne poznate autorice, u domu Crawfordovih se počnu događati čudne, neobjašnjive stvari. S tolikom količinom zastrašujućih informacija, Lowen mora dobro razmisliti o svojim sljedećim potezima. Zna da bi ta autobiografija mogla uništiti toliko života, a opet, kako se Lowenini osjećaji prema Jeremyju počinju razbuktavati, ona polako shvaća na koje bi se sve načine mogla okoristiti ako on ipak pročita riječi koje je napisala njegova žena. Jer ono što se nalazi na tim stranicama, uništilo bi i najsnažniju ljubav. Sazna li stravičnu istinu, Jeremy svoju suprugu više ne bi mogao voljeti.

_Malo je toga što ljubav ne može popraviti, a mi je ovdje imamo u izobilju. Kad nas ljubav iznevjeri, novac obično malo pomogne._ (9)

Verity je prvi roman iz pera moje najdraže autorice koji vam neće rastopiti srce. Umjesto toga će vas uništiti, spržiti vam dušu, natjerati vas da preispitate mnoge činjenice i odluke. Colleen će vas vješto navesti da pomislite kako ste pohvatali svu radnju i otkrili sve skrivene tajne, kako vam je sve jasno te kako ste prozreli cijelu priču i sve likove. No, daleko ste od prave istine.

Ako ste mislili da je završetak romana Ne vjeruj svojim očima šokantan, neobičan i najgenijalnije osmišljen, očito još niste pročitali Verity! Kad pročitate tih zadnjih par stranica, shvatit ćete koliko ste bili izmanipulirani, koliko ste podcijenili autoričinu maštu. Jasno je kako će biti čitatelja koji nisu zadovoljni načinom na koji roman završava, ali zar nije tako kod svih romana? Ja ću vam samo reći jedno – Verity je roman s kojim je Colleen Hoover uplovila u nove, nepoznate vode. Ne samo da se odlično snašla, već je i napisala triler koji ćete još dugo pamtiti, triler koji se toliko razlikuje od ostalih i zbog kojeg ćete za svaki sljedeći roman postaviti vrlo visoke standarde.

_Malo je toga što ljubav ne može popraviti, a mi je ovdje imamo u izobilju. Kad nas ljubav iznevjeri, novac obično malo pomogne._ (7)

Izdavač: Naklada Neptun
S engleskoga prevela: Zrinka Budak