Recenzije

Skrovište – C. J. Tudor

C. J. Tudor za mene je bila pravo otkriće! Niti jedan triler me nije toliko uspio zalijepiti za kauč kao što je to učinio njezin prvijenac, Čovjek od krede. Roman je objavljen 2018. godine, a mnogi ga smatraju i jednim od najboljih trilera godine. Činjenica da sam ga pročitala u jednom sjedenju samo potvrđuje tu tvrdnju. Ne možete ni zamisliti koliko sam se veselila prijevodu njenog drugog romana, Skrovište. A sad je konačno tu. I opet je uspjela zalijepiti me za kauč, tjerajući me da neumorno okrećem stranice u želji za odgovorima. Skrovište je jeziv, fantastičan triler koji će vas u istovremeno dobro zastrašiti i zaintrigirati.

100495867_559897311335678_6969198570838687744_o

Već na prvoj stranici autorica nam pokazuje da će one koje slijede biti mračne. Roman započinje tragičnim događajem – Julia Morton, profesorica engleskog jezika na Akademiji Arhnill, ubija sebe i svog sina Bena, a pored njegovog tijela se na zidu nalazi krvlju ispisana poruka “NIJE MOJ SIN”. Razlog ovog gnjusnog, nezamislivog događaja je nepoznat, no odmah možete zaključiti da će nekako biti ključan za daljnju radnju.

U idućem poglavlju upoznajemo našeg glavnog lika, četrdesetogodišnjeg Joea Thronea koji se, nakon dvadeset pet godina, vraća u rodni Arnhill na radno mjesto profesora engleskog. Joe se, nakon što je otišao, više nikad nije želio vratiti. No, ponekad nemamo drugog izbora osim pogrešnog. Ponekad je dovoljan samo jedan razlog, ili u ovom slučaju poruka u kojoj piše: Znam što se dogodilo tvojoj sestri. I to se događa opet…

Prije dvadeset pet godina, Joeova osmogodišnja sestra Annie Throne je usred noći nestala iz svog kreveta. Uslijedile su potrage, pozivi u pomoć. Svi su, naravno, pomislili da se dogodilo ono najgore. No, zatim se, nakon četrdeset osam sati, Annie nekim čudom vratila. Samo što kad se vratila, nije bila ona ista, uvijek nasmiješena i vedra Annie koju je poznavao, volio. Za Joea, najgori trenutak u njegovom životu nije bio dan kada je Annie nestala. Bio je to dan kada se vratila…

_Ralph Anderson bio je čovjek podvojenih misli, a ta dvostruka slika sad ga je izluđivala._

Joe ne samo da je dobio posao tragične Julie Morton, već je i unajmio kućicu u kojoj se taj užas i dogodio. Poznavajući činjenice koje je pročitao u novinama, a doznavši i poneke detalje od lokalaca, Joe se boji da je onaj tko god stoji iza tajanstvene poruke u pravu. Prošlost se ponavlja. Ono što se dogodilo njegovoj sestri prije toliko godina, dogodilo se i nesretnom Benu.

Joe također shvaća kako se, nakon dvadeset pet godina, ništa nije promijenilo. Mjesto je ostalo upravo onakvim kakvim ga pamti. Arnhill, naime, nije gostoljubivo selo. Ogorčeno je, tmurno i kiselo. Drži se za sebe i s nepovjerenjem gleda na posjetitelje. Tip sela koje vas prijeko gleda kad stignete i zgađeno pljuje na tlo dok odlazite. Joe se povratkom u selo ponovno mora suočiti sa svojim demonima. Njegov dolazak nije dočekan s pretjeranim oduševljenjem. Postoje brojne skrivene tajne o događajima iz dana kad je njegova sestra nestala, tajne koje uključuju i samog Joea, a pojedinci strahuju da bi ih on svojim povratkom mogao probuditi. I spremni su učiniti sve da do tog ne dođe.

_Ralph Anderson bio je čovjek podvojenih misli, a ta dvostruka slika sad ga je izluđivala._ (2)

Na neki način se Skrovište može promatrati i kao Joeova priča iskupljenja gdje konačno shvaća kako je dovoljno dugo bježao od svoje prošlosti. Postoje još neki, pomalo sebični razlozi zbog kojih se vratio u rodni Arnhill, ali najviše od svega spreman je suočiti se sa svojim kobnim pogreškama iz prošlosti i pokušati ih ispraviti, iskupiti se za svoje grijehe. U srcu Arnhilla nalazi se nešto trulo, kombinacija korupcije i nečeg, moglo bi se reći, natprirodnog. Što god to bilo, riječ je o začaranom krugu kojeg treba zaustaviti, čak i ako je za Joea i njegovu obitelj već prekasno.

Prošlost se miješa sa sadašnjim vremenom bacajući novu svjetlost na protekle događaje te odgovarajući na pitanja koja nam poglavlja iz sadašnjosti donose. Autorica nam otkrivajući komadić po komadić prošlosti servira zaplet prepun neizvjesnosti, šokantnih otkrića i onih vrlo poznatih cliffhangera koji vas samo ponukaju da pročitate još jedno poglavlje, pa još jedno i još jedno… 😉

Autorica vrlo vješto opisuje odrastanje u malome mjestu kao što je Arnhill, stvarajući pritom istovremeno atmosferu intimnosti i nezamislivog terora čije su posljedice jednostavno neizbježne i tragične. U ovom romanu prošlost nastavlja živjeti. Svakim novim otkrićem mijenja se naš pogled na cjelokupnu situaciju, a kad pomislite da ste konačno sve shvatili, autorica vas iznenada vrati na sam početak, gdje ćete opet uz servirane mrvice pokušati pravilno posložiti pravu slagalicu strave.

Mene je autorica još jednom uspjela oboriti s nogu. Vjerujem da će i vas. Ako ste voljeli Čovjeka od krede, Skrovište je roman koji morate što prije čitati kako biste saznali što se to dogodilo Annie Throne da se u četrdeset osam sati toliko promijenila, da je izbrisalo svjetlost u njenim očima i osmijeh s njenog malenog lica.

_Ralph Anderson bio je čovjek podvojenih misli, a ta dvostruka slika sad ga je izluđivala._ (1)

Izdavač: Znanje
S engleskoga prevela: Jelena Pataki

C. J. Tudor za mene je bila pravo otkriće! Niti jedan triler me nije toliko uspio zalijepiti za kauč kao što je to učinio njezin prvijenac, Čovjek od krede. Roman je objavljen 2018. godine, a mnogi ga smatraju i jednim od najboljih trilera godine. Činjenica da sam ga pročitala u jednom sjedenju samo potvrđuje tu… Continue reading Skrovište – C. J. Tudor

Recenzije

Svibanjske ruže – Dot Hutchison

Svibanjske ruže drugi je roman iz serijala The Collector u kojem autorica Dot Hutchison donosi svijet koji je istodobno prekrasan i uvrnut, svijet u kojem se isprepleću ljepota, priroda, serijski zločini i strašne priče koje će vas ostaviti bez daha. Serijal prati nevjerojatan FBI-ev trojac koji iz knjige u knjigu otkriva bizarne, zastrašujuće, bolesne zločine koji lede krv u žilama.

100554022_560534601271949_1787150335840616448_o

Iako se u romanu spominju i vraćaju poznate preživjele Leptirice iz prethodnog slučaja od kojeg se još uvijek svi oporavljaju, novi serijski ubojica predstavlja ponovnu opasnost, osobito Priyi Sravasti, našoj novoj protagonistici.

Odmah od prve stranice autorica nas uvodi u priču, počevši s prvim ubojstvom. Radnja romana vremenski se odvija nekoliko mjeseci nakon eksplozije koja je uništila Vrt, privatni staklenik u kojem su bile zatočene mlade žene poznate kao Leptiri. Još uvijek se čeka suđenje Vrtlaru, a djevojke su doslovno na rubu. Neke su ga nažalost već i prevalile. Agenti FBI-a Brandon Eddison, Victor Hanoverian i Mercedes Ramirez još uvijek se nose s posljedicama tog slučaja i pomažu koliko god mogu preživjelim djevojkama priviknuti se na slobodu. Iako se ne bi trebali posebno vezati za žrtve, trojac nevjerojatno suosjeća s Leptiricama i gotovo svakodnevno komunicira s njima. Tako su se povezali i s mladom Priyom, djevojkom koja je također prije nekoliko godina preživjela tragičan događaj.

_Pred njom je budućnost puna mogućnosti. Možda joj se, nakon toliko vremena, sreća ipak nasmiješila._ – kopija

Bliži se proljeće, a agenti su svjesni što im ono donosi: povratak serijskog ubojice i sigurnu spoznaju da će još jedna mlada djevojka biti ubijena u nekoj crkvi, prerezana grla i tijela okružena cvijećem. Naime, to se događa baš svake godine, u proljeće. Svake godine nova žrtva, nova lokacija, drugačija vrsta cvijeća, ali uvijek isti način ubijanja, isto godišnje doba i uvijek djevojka u dobi između četrnaest i sedamnaest godina. Motiv je, naravno, nepoznat. Počinitelja je nemoguće uhvatiti pošto se ubojstvo dogodi jednom godišnje. Netko tko ubija samo jednom godišnje stigne promisliti o svemu i male su šanse da nešto predvidi u panici. Strpljiv ubojica ne mora se brinuti o tome hoće li ga uhvatiti.

Sestra Priye Sravasti jedna je od ubojičinih žrtava. Priya s majkom često mijenja mjesto boravka u nadi da će negdje moći početi ispočetka. Kad se i ona nađe na meti ubojice, dugogodišnji lov dobiva novu dimenziju. Samo Priya može pomoći agentima da uhvate ubojicu, no njena vlastita očajnička potraga i želja za osvetom vode je do šokantnih, ujedno i opasnih zaključaka. Agenti moraju upotrijebiti svoje znanje iz prošlosti i sve što su naučili na greškama iz događaja u Vrtu kako bi pronašli počinitelja prije nego što doda još jednu nevinu djevojku u svoju kolekciju.

_Pred njom je budućnost puna mogućnosti. Možda joj se, nakon toliko vremena, sreća ipak nasmiješila._ – kopija (2)

Svibanjske ruže za nijansu je drugačiji roman od Vrta leptira. Dok se radnja u Vrtu leptira prvenstveno fokusira na gnjusne, jezovite događaje i zločine koji su se odvijali, u Svibanjskim ružama zločini su već počinjeni te istražitelji pokušavaju pronaći ubojicu prije nego što on pronađe novu nevinu djevojku. U romanu se pojavljuju i dijelovi gdje je čak i počinitelj pripovjedač te, u obliku dnevnika ili usmene ispovijesti, pripovijeda o svojim ubojstvima, objašnjava kako je pomno birao djevojke, pratio ih (ili bolje reći uhodio), a potom i ubio. Svaka djevojka za njega je bila posebna na svoj način, a na vama je da otkrijete na koji.

Pripovjedači su i Eddison i Priya koja pokušava živjeti u normali, ako je to uopće moguće nakon svega što je preživjela. Pratimo njene misli i osjećaje, njenu komunikaciju i prijateljstvo s FBI-evom trojkom i još mnogo, mnogo toga. A imamo i naše Leptirice koje se još uvijek teško nose s traumama iz Vrta. Doznajemo i što se dogodilo s Vrtlarom i sinovima, s ostalim preživjelim djevojkama te što sve proživljavaju dok čekaju suđenje.

Iako je radnja dosta sporija od one u Vrtu leptira te je fokus stavljen na druge segmente, Svibanjske ruže roman je koji morate pročitati! Jednako zanimljiv, jeziv, bolan, mračan, prožet emocijama, pročitat ćete ga u trenu. Ja sam ga dovršila u jednom sjedenju. I nisam ostala razočarana. Štoviše, jedva čekam pročitati i ostale romane iz serijala jer je Dot Hutchison autorica čije ću knjige uvijek s veseljem dočekati.

_Pred njom je budućnost puna mogućnosti. Možda joj se, nakon toliko vremena, sreća ipak nasmiješila._ – kopija (1)

Izdavač: Stilus knjiga
S engleskoga prevela: Ira Martinović

Svibanjske ruže drugi je roman iz serijala The Collector u kojem autorica Dot Hutchison donosi svijet koji je istodobno prekrasan i uvrnut, svijet u kojem se isprepleću ljepota, priroda, serijski zločini i strašne priče koje će vas ostaviti bez daha. Serijal prati nevjerojatan FBI-ev trojac koji iz knjige u knjigu otkriva bizarne, zastrašujuće, bolesne zločine… Continue reading Svibanjske ruže – Dot Hutchison

Recenzije

Dok je tebe – K. A. Tucker

Dok je tebe je u jednu ruku prava bajkovita priča, one vrste zbog koje još više vjerujete da je sve moguće, da su snovi ostvarivi, da se ne treba prestati nadati i da će nas, unatoč trnovitom putu, dočekati sretan završetak. Mogu je čak usporediti i s Pepeljugom, iako je u ovom slučaju riječ o mladoj konobarici, nesretnoj djevojci koju život nije mazio, sve dok nije upoznala princa Šarmera, odnosno slavnog igrača hokeja. 😉

Šalu na stranu. Naravno da je moguće da će vas ovaj roman podsjetiti na sve to i da ćete možda pomisliti kako je riječ o još jednom klišejastom romanu. Ali nije. Dok je tebe je daleko, daleko od tog. K. A. Tucker ispunila je ovaj roman intenzivnim emocijama i nevjerojatno složenim, na trenutke čak i bolnim zapletom. Na kraju nam je ostavila mnoge bitne poruke, možda i pokoju maramicu u ruci, ali najviše od svega – ispunila nam je srce i dušu.

98204331_558347791490630_4736096961701085184_o

Mlada samohrana majka Catherine Wright je posljednjih nekoliko godina provela držeći glavu pognuto, naporno radeći kako bi osigurala sretan život svojoj petogodišnjoj kćeri i pokušala konačno ostaviti iza sebe skandal koji ju je obilježio, zbog kojeg je postala glavna tema tračeva u svojem malom gradu.

Catherine nije uvijek donosila ispravne odluke te je zbog toga doživjela prilično jeziva, nezaboravna iskustva sa svojih sedamnaest godina. Ta iskustva naučila su je kako ne treba poklanjati svoje povjerenje bilo kome te kako se može osloniti isključivo na sebe samu, ali su joj nažalost usadila i određenu dozu neprestanog straha kojeg se nikako ne može riješiti. A život u malom gradu u kojem nitko ne dopušta da zaboravite svoju prošlost zasigurno nije lak. Čak i sad, nakon sedam godina, ljudi ponekad razmjenjuju poglede kad shvate tko je ona, glasine se i dalje šire, i dalje ju se prikazuje kao manipulatoricu i lažljivicu, iako je zapravo ona ta koja je bila izmanipulirana, iskorištena. Njezin odnos s roditeljima, iako još uvijek napet, više nije neprijateljski te se može reći kako je Catherine prilično zadovoljna trenutnim stanjem u svom životu. No, ponekad se osjeća vrlo usamljeno i, iako želi biti neovisna, žudi za svojim sretnim završetkom.

_Nije imala pojma bi li šest mjeseci bilo dovoljno vremena da raščisti dva kata i tavan iznad svoje glave, a i nikada u svojemu životu ništa nije nikome prodala, ali osjećala je da Alanni - i Lainey - duguje pok (5)

Jedne kasne maglovite večeri, na povratku s katastrofalnog spoja naslijepo, Catherine naleti na prometnu nesreću. Vozaču nažalost ne može pomoći, ali uspijeva izvući suvozača bez svijesti iz zapaljenog auta. Nakon dolaska policije, Catherine doznaje kako je muškarac kojeg je uspjela spasiti Brett Madden, miljenik medija i hokejaška superzvijezda. Sve ubrzo postane prepuno novinara i svi se pitaju tko je misteriozna žena koja mu je spasila život.

Catherine je van sebe. Već je imala svojih petnaest minuta slave i zadnje što joj treba jest da se njezina prošlost, na velika vrata, vrati na naslovnice. Jer takvi su novinari, iskopat će i najmanji detalj, najmanje zrnce prljavštine iz vašeg života samo da bi imali o čemu pisati. Catherine želi, naravno, i zaštiti svoju malenu kćer od medija te zamoli policiju da njezin identitet ostane tajna. I to funkcionira. Neko vrijeme. Sve dok se na njezinim vratima ne pojavi Brett Madden, očajan u namjeri da upozna ženu koja mu je spasila život.

_Nije imala pojma bi li šest mjeseci bilo dovoljno vremena da raščisti dva kata i tavan iznad svoje glave, a i nikada u svojemu životu ništa nije nikome prodala, ali osjećala je da Alanni - i Lainey - duguje pok (6)

Ono što je mene oduševilo u ovom romanu je upravo gradnja njihovog odnosa. K. A. Tucker nam nije servirala tipičnu romantičnu priču u kojoj parovi završe u krevetu odmah nakon upoznavanja. Ne. Njihov odnos gradi se polako, korak po korak. Catherine je cijelo vrijeme oprezna i skeptična. Već se jednom jako opekla i ne misli ponoviti istu grešku, pogotovo sada kad njezine odluke i postupci utječu i na malenu Brennu. A i koliko je vjerojatno da se on, superzvijezda koja može imati bilo koju djevojku, zainteresira baš za nju, konobaricu koja na leđima nosi breme tragične, sramotne prošlosti?

Catherine je prava junakinja ovog romana. Bila je premlada kad se prvi put upoznala s mračnom stranom odraslog života, a od tog trenutka sve je testove i iskušenja koja su stavljena pred nju polagala pognute glave, daleko od očiju javnosti. No, napokon je došlo vrijeme da se stvari promijene, dugo željena sreća ju je pronašla, u obliku predivnih plavih očiju te nevjerojatno mišićavog tijela. Nikad ne možemo znati hoće li i kako će neki događaj ili odluka promijeniti smjer našeg života. Ni Catherine to nije mogla znati one večeri kad je izvlačila nesretnog Bretta iz automobila.

_Nije imala pojma bi li šest mjeseci bilo dovoljno vremena da raščisti dva kata i tavan iznad svoje glave, a i nikada u svojemu životu ništa nije nikome prodala, ali osjećala je da Alanni - i Lainey - duguje pok (7)

Dok je tebe roman je koji na vrlo realan način prikazuje kako jedna glupa pogreška iz mladosti može imati posljedice koje mijenjaju čitav život, no isto tako daje vjeru i nadu za novi početak, pronalazak ljubavi i dugo iščekivanu, zasluženu sreću. Roman će se posebno svidjeti ljubiteljima modernih bajki i romantičnih priča. Imate moje tople i najiskrenije preporuke! Očaravajuć, zarazan i maestralno napisan. Iskreno se nadam da će Fokus prevesti još koju knjigu ove nevjerojatno talentirane autorice, moje je simpatije uspjela osvojiti.

K. A. Tucker stvorila je savršenu priču o ljubavi i uvažavanju, o dva srca koja su se napokon našla, o potpuno različitim ljudima različitog društvenog statusa te o tome kako je moguće pronaći sreću, ljubav. Moguće je ostaviti prošlost iza sebe, okrenuti novi list, nastaviti sa svojim životom. Jer, koliko god ovaj roman podsjeća na nestvarnu bajku, ljubav je uvijek moguća. I zato ne treba nikada odustajati. Jer sreća se može skrivati upravo iza prvog ugla.

_Nije imala pojma bi li šest mjeseci bilo dovoljno vremena da raščisti dva kata i tavan iznad svoje glave, a i nikada u svojemu životu ništa nije nikome prodala, ali osjećala je da Alanni - i Lainey - duguje pok (4)

Izdavač: FOKUS KOMUNIKACIJE d.o.o, Zagreb
S engleskoga prevela: Božana Grubić

Dok je tebe je u jednu ruku prava bajkovita priča, one vrste zbog koje još više vjerujete da je sve moguće, da su snovi ostvarivi, da se ne treba prestati nadati i da će nas, unatoč trnovitom putu, dočekati sretan završetak. Mogu je čak usporediti i s Pepeljugom, iako je u ovom slučaju riječ o… Continue reading Dok je tebe – K. A. Tucker

Recenzije

Otok Čuvara oluja – Catherine Doyle

Prošlo je mnogo vremena otkako sam posljednji put uzela u ruke neku dječju knjigu i pročitala je. Već sam zaboravila koliko su te priče divne, nevine, čarobne. Catherine Doyle me sa svojim romanom podsjetila na to, ali i pružila još mnogo, mnogo leptirića u trbuhu.

97041949_553110595347683_8060393514137026560_o

Ova divna priča započinje u trenutku kad se dječak Fionn Boyle i njegova starija sestra Tara nalaze na trajektu. Putuju na tajanstveni otok Arranmore o kojem im je majka godinama pričala. Ponekad bi otok bio predivno mjesto. Ponekad bi bio tužno, nemilosrdno mjesto za koje ju više ništa nije vezivalo osim sjećanja na njegova oca, davno izgubljenog u moru. Na tom je otoku Fionn, zajedno sa sestrom, trebao provesti cijelo ljeto, odsjedajući u malenoj kolibi prekrivenoj gomilom drva i granja. U kolibi je živio njihov djed kojeg Fionn tijekom svog života nikad nije upoznao. Jedino što je znao o njemu je da, kao i svi muški Boyleovi (osim Fionna), obožava more i da je odrastao uz brodove za spašavanje na kojima je, čim je navršio osamnaest, počeo raditi.

Čim su stigli, Fionnu su pozornost privukle brojne police koje su se protezale od poda do stropa po čitavoj kolibi. Sve te police bile su pune svijeća, a svaka je svijeća imala oznaku napisanu vijugavim krasopisom. Oznake su bile prilično neobične, pa su se tako na policama mogle pronaći svijeće s oznakama poput “Vatreno svitanje, veljača 1997.“, “Neočekivani tornado na Josien 12. rođendan“, “Odbjegli zmaj Seana McCauleya” i tako dalje. No, djed je Fionnu jasno dao do znanja kako ni u kojem slučaju ne smije zapaliti te svijeće.

Black White Simple Quote Instagram Post

Kako dani prolaze, Fionnu postaje jasno da je otok pun misterije i čudnih stvari te da se oko njega zbiva toliko toga što on nikako ne može objasniti. Ali što više vremena Fionn počne provoditi sa svojim djedom, to polako počinje shvaćati kakva se čarolija krije na Arranmoreu. U svakoj generaciji otok bira novog Čuvara oluja koji će čuvati njegovu čaroliju i štititi ga od neprijatelja – podzemnih sila i čarobnice Morrigan. Trenutni Čuvar oluja je Fionnov djed koji ima namjeru uskoro predati svoje moći novom Čuvaru. Pogađate li kome? 😉

Fionn tako doznaje i pravu namjenu svih onih tajanstvenih svijeća na policama te razlog zašto ih ne može zapaliti kad god poželi. Naime, svijeće koje njegov djed izrađuje vraćaju otok u neka druga vremena, neke druge slojeve prošlosti. Svijeća će, onoga tko ju zapali, voditi u određeni događaj iz prošlosti, ispričati povijesnu, čudesnu priču, otkriti brojne tajanstvene pojedinosti o otoku, o poznatoj bitci između čarobnice Morrigan i čarobnjaka Dagde te o čaroliji koju je Dagda u obliku raznih darova ostavio na različitim mjestima po cijelom otoku. Fionn će kroz cijeli roman doživjeti nevjerojatne pustolovine koje će ga ujedno i promijeniti, pretvoriti njegov urođeni strah u hrabrost novog Čuvara oluja.

Black White Simple Quote Instagram Post (1)

Kako i inače volim fantasy, zbilja sam uživala u ovoj priči! Mašta je vrlo bitan preduvjet za stvaranje dobre fantasy priče, a Catherine Doyle je ovim romanom pokazala koliko daleko doseže njena maštovitost. Najviše mi se svidjela ideja sa svijećama, odnosno što određeni dio prošlosti može biti zarobljen u svijeći, a dovoljan je samo plamen da pokrene priču koja je duboko skrivena.

Autorica će vas primiti za ruku i otvoriti vam vrata koja vode u bogat, predivan i čaroban svijet mašte u kojem ćete željeti provesti sate i sate. Toliko ćete se uživjeti u čitanje da će vam se putovanje činiti prekratko jer ova ljepotica ne sadrži ni tristo stranica, a čita se punom brzinom. Pored tako divnog svijeta ni ne može drugačije.

Otok Čuvara oluja je savršeno štivo za cijelu obitelj. U par navrata, osobito kod dijela sa svijećama, sam se prisjetila Harryja Pottera, a osjećaj je bio nevjerojatan. No, koliko god podsjeća na Harryja Pottera, toliko se od njega i razlikuje.

I za kraj, moram pohvaliti predivan dizajn knjige. Meni najdraži tvrdi uvez i divna, predivna naslovnica zbog koje ovaj dragulj zaslužuje posebno mjesto na mojim policama. Iako još nisam majka, veselim se trenutku kada ću svom djetetu proslijediti ovo savršeno štivo. 🙂

Black White Simple Quote Instagram Post (2)

Izdavač: Znanje
S engleskoga prevela: Hana Greta Matković

Prošlo je mnogo vremena otkako sam posljednji put uzela u ruke neku dječju knjigu i pročitala je. Već sam zaboravila koliko su te priče divne, nevine, čarobne. Catherine Doyle me sa svojim romanom podsjetila na to, ali i pružila još mnogo, mnogo leptirića u trbuhu. Ova divna priča započinje u trenutku kad se dječak Fionn… Continue reading Otok Čuvara oluja – Catherine Doyle

Recenzije

Noćni cirkus – Erin Morgenstern

Le Cirque des Rêves specifičan je i jedinstven cirkus, otvoren isključivo noću. Pojavljuje se iznenada, nenajavljen i gotovo se nikada ne zna gdje će se sljedeće pojaviti njegovi karakteristični crno-bijeli prugasti platneni šatori. Naprosto je tamo, a još jučer ga nije bilo. Kada padne sumrak, svjetlost se pomalja preko šatora, čitav je cirkus prekriven krijesnicama. A unutar tih karakterističnih šatora krije se neponovljivo iskustvo, drugačije od svega što ste dosad vidjeli.

90230323_521072545218155_8737439209352069120_o

Osim što pruža pravi spektakl svojim posjetiteljima, ovaj cirkus je i poprište borbe koja traje toliko dugo da se rijetki sjećaju njenog početka. Akteri iza kulisa su dva mađioničara – jedan razmetljiv i okrutan, a drugi samozatajan, no jednako nemilosrdan. Jednoga dana započeli su igru koja traje već stoljećima i koja uvijek završava istim ishodom – smrću jednog od sudionika.

Novi igrači su došli na red. Jedan mađioničar ima kćer, drugi će pronaći štićenika, pa će tako Celia i Marco postati novi pijuni u njihovoj okrutnoj igri. Ne znaju detalje te podmukle igre u kojoj preživljava samo pobjednik, a cirkus je tek pozornica za tu izvanrednu bitku mašte i volje. No Celia i Marco, sebi samima usprkos, naglavce se survaju u ljubav – duboku, čarobnu, zbog koje svjetla trepere, a soba se zagrije i kad se tek dodirnu rukama. No, bez obzira na sve, igra se mora odigrati, iako se njen tijek i način mijenjaju, a ishod postaje tragičniji.

_Pred njom je budućnost puna mogućnosti. Možda joj se, nakon toliko vremena, sreća ipak nasmiješila._ (9)

Noćni cirkus je ona vrsta knjige koja ne samo da se čita, već se svim srcem, mislima i osjećajima doživljava. Atmosfera koju je autorica stvorila naprosto je savršena. Vizualni opisi cirkusa su predivni, nestvarni, neobični i kao stvoreni za filmsku adaptaciju. Toliko je sve pažljivo osmišljeno da je jednostavno nemoguće ne voljeti taj predivan svijet magije. Iznenađujuća je rijetkost kod fikcije čitati o nevjerojatno lijepom, čarobnom svijetu, usprkos tami koja prevladava.

Roman postepeno otkriva svoje skrivene tajne. Nekima će radnja možda biti previše spora, no pored čarolije koju nam autorica iz stranice u stranicu servira, ni ne želite prebrzo završiti s čitanjem. A svaki put kad se nešto novo otkrije, kad se neka ključna informacija dozna, istovremeno se na njeno mjesto postavlja nova zagonetka, nešto zbog čega ćemo opet iznova upijati svaku riječ, tražiti odgovore na pitanja, a ujedno i uživati u čudnovatim stvarima koje se kriju unutar crno-bijelih šatora.

_Pred njom je budućnost puna mogućnosti. Možda joj se, nakon toliko vremena, sreća ipak nasmiješila._ (8)

Noćni cirkus je prije svega spoj misterije i ljepote, prava gozba za maštovite čitatelje, no, naravno, sa sobom nosi i neke bitne poruke te potiče na razmišljanje. Autorica je u romanu vrlo vješto zašla u neke od najmračnijih, manipulacijskih dubina ljudske duše, a potom uz pomoć Celije i Marca pokazala kako nevjerojatna snaga ljubavi može i ono najtamnije osvijetliti.

Čarobna, zanosna, originalna, Noćni cirkus je knjiga koju morate imati na svojim policama. Sama naslovnica je očaravajuća. Ja sam imala tu sreću pa sam, u zadnji tren, nabavila i prvo izdanje s meni najdražim tvrdim koricama. Knjiga je nedugo nakon tog rasprodana te se više nikako nije moglo doći do primjerka. U pomoć su uskočili vrijedni ljudi iz Frakture te nam predstavili novo, drugačije, ali jednako divno izdanje. Nemojte ga propustiti.

_Pred njom je budućnost puna mogućnosti. Možda joj se, nakon toliko vremena, sreća ipak nasmiješila._ (7)

Izdavač: Fraktura
Prijevod: Alenka Mirković – Nađ

 

Le Cirque des Rêves specifičan je i jedinstven cirkus, otvoren isključivo noću. Pojavljuje se iznenada, nenajavljen i gotovo se nikada ne zna gdje će se sljedeće pojaviti njegovi karakteristični crno-bijeli prugasti platneni šatori. Naprosto je tamo, a još jučer ga nije bilo. Kada padne sumrak, svjetlost se pomalja preko šatora, čitav je cirkus prekriven krijesnicama.… Continue reading Noćni cirkus – Erin Morgenstern

Recenzije

Kradljivac poljubaca – L. J. Shen

Svi koji me poznaju i koji ažurno prate moj blog su već mogli zaključiti kako, od svih mogućih žanrova, najviše volim čitati trilere/krimiće i fantasy. Ljubavne romane čitam minimalno, erotske još manje. No, tu i tamo se nađe poneki dragulj koji čak i meni uspije privući pažnju. Istina je da se u meni krije romantična duša, ali na previše sladunjave i klišejaste stvari nikad nisam padala. Možda baš zato i izbjegavam ljubavne romane. Nekako su mi svi na isti kalup, jednako kao i romantični filmovi. Ali, kao što sam rekla, postoje iznimke. Divne, savršene iznimke. A Kradljivac poljubaca je jedna od njih.

PicsArt_05-13-09.10.32-01

Francescu Rossi odgajali su strogo i tradicionalno. Rodila se i odrasla u zlatnom kavezu koji je bio prostran, no svejedno zaključan. Njezin otac, Arthur Rossi, bio je na čelu Sindikata. Kao jedino dijete svojih roditelja i jedina nasljednica poslovnoga carstva Rossijevih, njezin život sastojao se od mnogih ograničenja. Umjesto da krene na fakultet i stekne diplomu, što joj je ujedno bio veliki san, njena jedina zadaća bila je pronalazak savršenoga supruga. No, Francesca je već znala da će se udati za voljenog Angela Bandinija, nasljednika jedne od najmoćnijih obitelji čikaškog Sindikata podzemlja.

Već je bezbroj puta u glavi zamišljala njihov prvi poljubac. A imala je i namjeru da se na nadolazećem maskenbalu taj poljubac napokon ostvari. Jer ipak, poruka iz stare drvene kutije koja se prenosila generacijama u obitelji Rossi jasno kaže kako će njen prvi poljubac biti od osobe koja je ujedno i ljubav njenoga života. No, taj joj je poljubac ukrao maskirani vrag ispod crnoga čikaškog neba, senator Wolfe Keaton. Nemilosrdan, snažan, ambiciozan i na prvi pogled šarmantan, senator je poznat kao nepopravljivi ženskar. I upravo on joj je oteo ono najbitnije. Trenutak o kojem je cijeli svoj život maštala.

Da stvar bude gora, idućeg jutra Francesca je doznala kako je primorana zaručiti se za Wolfea umjesto za Angela. Wolfe Keaton pronašao je slabosti njenog oca i okrenuo ih sebi u korist. Ucijenio je Arthura Rossija njegovim grijesima kako bi ga prisilio da mu Francesca postane supruga. Znao je da je ona Arthurova Ahilova peta i da će preko nje osveta biti najslađa. A tu su i informacije kojima je senator raspolagao i koje su mogle ugroziti cijeli Sindikat, ostaviti Francescu i njenu majku bez ikakvih prihoda nakon što bi njega strpao u doživotni zatvor. Arthur nije imao drugog izbora nego poslati svoju kćer u ruke nemilosrdnog senatora.

_Pred njom je budućnost puna mogućnosti. Možda joj se, nakon toliko vremena, sreća ipak nasmiješila._ (5)

Francesci se cijeli život promijenio doslovno preko noći. Postala je zaglavljena između budućnosti o kojoj je oduvijek sanjala i sadašnjosti koja joj je bila nepodnošljiva. Njezino se srce raspuknulo na dva dijela i krvarilo za dvojicu suparnika koji su se za njega borili do gorkoga kraja.

Tijekom boravka u Keatonovoj vili, Francesca će pronaći pravu sebe, onu koja se devetnaest godina skrivala iza pogrešnih uvjerenja. Svidjelo mi se koliko se njen lik promijenio kroz roman. Od razmažene, naivne i previše plačljive žene, postala je hrabra, odvažna i snažna. A upravo je Wolfe bio zaslužan za to.

Iako je u većini poglavlja Francesca glavni pripovjedač, autorica nam povremeno daruje i dijelove s Wolfeom, pa na taj način možemo bolje upoznati našeg senatora, dobiti bolji uvid u njegova razmišljanja i osjećaje, a možda i na neki način shvatiti njegove postupke.

_Pred njom je budućnost puna mogućnosti. Možda joj se, nakon toliko vremena, sreća ipak nasmiješila._ (4)

Teško mi je reći nešto više, a da vam pritom ne kažem previše. No, moram istaknuti par meni bitnih stvari. Kradljivac poljubaca je čisto savršenstvo. Čak i ako niste ljubitelj ljubavno erotskih romana, vjerujem da će vam se ovaj ipak svidjeti. Pored silnih trilera i romana s teškim temama, Kradljivac poljubaca bio je upravo ono što mi je trebalo. Opuštajuća, pitka i zanimljiva radnja me od samog početka toliko obuzela da jednostavno nisam mogla prestati čitati. Uživala sam u svakoj stranici. A kad sam ju pročitala i zatvorila, osjećala sam se sretno, zadovoljno. Dobila sam apsolutno sve što sam tražila i očekivala.

Dijelovi s mafijom, ucjenama, lažima i vječnim rivalstvom samo su produbili moje zanimanje za roman i dali mu veće značenje. Jer Kradljivac poljubaca ne sadrži tipičnu romansu. Priča je to o Nemezi i zlikovcu. Ona koja započinje mržnjom, gnjevom i patnjom, pretvara se u mnogo više nego što biste ikad pomislili. Ona koja vas tjera da grickate donju usnicu dok listate stranice i zbog koje bi si u par navrata najradije počupali kosu od frustracije, a možda čak i pustili koju suzu od nabijenog vrtloga emocija.

Ukoliko želite malo predahnuti od trilera, drame i teških tema, onda je ovo pravi roman za vas. Imate moje tople i najiskrenije preporuke! Očaravajuć, zarazan i maestralno napisan roman. Iskreno se nadam da će biti još knjiga ove autorice, moje je simpatije uspjela osvojiti.

_Pred njom je budućnost puna mogućnosti. Možda joj se, nakon toliko vremena, sreća ipak nasmiješila._ (6)

Izdavač: Mozaik knjiga
S engleskoga prevela: Ivana Šojat

 

Svi koji me poznaju i koji ažurno prate moj blog su već mogli zaključiti kako, od svih mogućih žanrova, najviše volim čitati trilere/krimiće i fantasy. Ljubavne romane čitam minimalno, erotske još manje. No, tu i tamo se nađe poneki dragulj koji čak i meni uspije privući pažnju. Istina je da se u meni krije romantična… Continue reading Kradljivac poljubaca – L. J. Shen

Recenzije

Stvarni život – Adeline Dieudonné

Postoji određeni trenutak u djetinjstvu kada svijet počnemo gledati drugačije. Ono što je nekada bilo sunce, duga i obilje cvijeća postaje mračna, zastrašujuća i nepoznata noćna mora zbunjenosti i usamljenosti. Djetinjstvo nas počinje napuštati, ostavljajući nas da se brinemo za sebe, da naučimo sami preživjeti. Jednom riječju se to zove odrastanje.

Ali, nažalost, ne odrastaju svi u sretnom domu punom ljubavi.

96140657_549748079017268_5123021159419346944_o

Protagonist ovog romana je desetogodišnja djevojčica koja, zajedno s mlađim bratom Gillesom, odrasta pod budnim, strogim okom nasilnog oca i prestravljene majke – za koju djevojčica često govori da je kao ameba, primitivnog, jednostaničnog, lagano prozirnog oblika života. Glavna uloga njene majke sastojala se u pripremanju jela, što je također obavljala poput amebe, bez mašte, bez okusa i s mnogo majoneze. Plašljiva i bljedunjava ameba koja robuje mužu i ispunjava sve njegove prohtjeve.

U njihovoj kući bile su četiri sobe. Jedna za nju, jedna za njenog mlađeg brata, soba njihovih roditelja i soba strvina. Njezin otac je veliki lovac i moćni predator. Osim lova, otac je u životu imao još dvije strasti: televiziju i viski. Svi su znali što slijedi kad se vrati kući loše volje. A znali su i kako se ponašati u takvim situacijama. Nitko nije želio biti odgovoran za iskru koja će uzrokovati eksploziju, iako je ta eksplozija bila neizbježna. I tako iz dana u dan. Godinama.

No, nakon što djevojčica i njezin brat svjedoče jezovitoj nesreći koja uzdrma stvarnost, sve se naglo mijenja. Otada se njezin voljeni Gilles više ne smije, povlači se u sebe, a ona osjeća kako nešto mračno i zloslutno buja u njemu. Odlučna da mu pomogne, djevojčica planira izgraditi vremenski stroj, kao što je vidjela u jednom filmu, bacivši se u boj sa sirovom stvarnošću. Na taj način će se vratiti u onaj sudbonosni trenutak i promijeniti njegov ishod.

Bisque and White Traditional Life Quote Instagram Post (3)

Tijekom narednih godina, djevojčica nastoji skupiti sve potrebne materijale i steći znanje koje će joj biti dovoljno da ostvari svoju namjeru. Gilles, u međuvremenu, razvija zabrinjavajuć i uznemirujuć odnos s njihovim ocem. Iako ju sve to brine, djevojčica ne pokušava intervenirati. Uvjerena je da je njihova sadašnjost privremena i da će ju ona uskoro promijeniti. No, kada stvarnost udari, djevojčica nastoji pronaći način da preživi. Koristi svoju snalažljivost, ali i dalje mora živjeti u toj strašnoj obiteljskoj sjeni nasilnog prezira. Pubertet sa sobom donosi dodatnu opasnost te djevojčica odrasta u privlačnu tinejdžericu koja otkriva svoje tijelo, pohađa sate za napredne male znanstvenike i ni u jednom trenutku ne gubi nadu kako će ponovno ugledati osmijeh na bratovu licu…

Bisque and White Traditional Life Quote Instagram Post (4)

Priča koju je autorica stvorila i izgradila oko djevojčice je nježna, srdačna, ujedno i prožeta nevjerojatnom snagom i otpornošću. Brutalnost obiteljskog nasilja – fizičkog, psihičkog i emocionalnog – samo je jedna od tema kojih se autorica, bez imalo cenzure, u romanu dotaknula.

Nemojte da vas veliki font i mali broj stranica zavaraju. Ovaj mračan i duboko uznemirujuć roman nije lako štivo, riječi su detaljno i bolno pisane, kao i brojni opisi događaja. Stvarni život nas na brutalan i potresan način podsjeća kako ne možemo znati niti zamisliti što se sve krije iza nečijih zatvorenih vrata. Mene je knjiga, kao što sam i očekivala, emocionalno iscrpila, ali mi je isto tako pokazala kolika je snaga i bol u ljudima.

Ovo je priča o sposobnosti ljudskog duha da nastavi živjeti, nadati se i voljeti, čak i kada se čini da nema izlaza. Moguće je krenuti ispočetka, započeti novi život. Moguće je i prestati biti žrtva bilo kakve vrste nasilja, osloboditi se okova predodređene sudbine i krenuti svojim putem. Pročitajte ovu knjigu, ostavit će nezaboravan trag u vama. Podsjetit će vas koliko je surova naša realnost, kako se u svima nama nalazi tamna strana te koliko je malo potrebno da preuzme vodstvo i da nas obuzme, preplavi.

Bisque and White Traditional Life Quote Instagram Post (5)

Izdavač: Znanje
S francuskoga prevela: Maja Ručević

Postoji određeni trenutak u djetinjstvu kada svijet počnemo gledati drugačije. Ono što je nekada bilo sunce, duga i obilje cvijeća postaje mračna, zastrašujuća i nepoznata noćna mora zbunjenosti i usamljenosti. Djetinjstvo nas počinje napuštati, ostavljajući nas da se brinemo za sebe, da naučimo sami preživjeti. Jednom riječju se to zove odrastanje. Ali, nažalost, ne odrastaju… Continue reading Stvarni život – Adeline Dieudonné